Ziua Europeană a Vorbirii și a Terapiilor de Limbaj 2018 va avea loc pe 6 martie. Aceasta a fost sărbătorită pentru prima dată în 2004, când CPLOL (Comit Permanent de Liaison des Orthophonistes-Logopdes – Comisia de Legătură Permanentă pentru Ortofonie și Logopedie a Uniunii Europene) a creat Ziua Europeană a Vorbirii și a Terapiilor de Limbaj pentru a crește gradul de conștientizare a profesiei de specialist logoped în Europa.
Sub deviza sloganului „O tulburare de vorbire nu este același lucru cu a nu avea nimic de spus”, scopul acestei zile este ca oamenii să afle cât mai multe lucruri despre tulburările de comunicare, efectele lor asupra sănătății umane, drepturile pacienților care suferă de aceste tulburări, cât și modalitățile prin care pot fi ajutați. Mesajul Zilei Europene a Vorbirii și a Terapiilor de Limbaj este că prevenirea tulburărilor de comunicare poate avea loc prin împărtășirea cunoștințelor și a experienței în întreaga Europă. Având în vedere acest lucru, în fiecare an este propusă câte o temă. În trecut s-a discutat despre subiecte precum multilingvism, afecțiuni neurologice dobândite și disfagie.
Tema anului 2018 este Comunicarea augmentativă și alternativă.
Comunicarea augmentativă și alternativă (AAC – Augmentative and alternative communication) se referă la diferite metode de comunicare care pot fi utilizate pentru a sprijini persoanele de toate vârstele, cărora le este greu să se exprime cu ajutorul vorbirii. Oamenii pot avea aceste dificultăți de comunicare din cauza unei boli prezente toată viața, precum paralizia cerebrală, tulburarea intelectuală sau tulburările din spectrul autismului. Însă tulburările de vorbire pot fi cauzate și de accidente vasculare, leziuni cerebrale sau boala Parkinson.
De ce sărbătorim Ziua Europeană a Vorbirii și a Terapiilor de Limbaj?
Sărbătorirea acestei zile mărește gradul de conștientizare a publicului asupra unei game largi de tulburări de comunicare și a rolului unui terapeut logoped. În plus, ne permite să arătăm că terapeuții logopezi din întreaga Europă au un obiectiv comun și că lucrează împreună pentru a avea un impact dinamic asupra promovării sănătății și a bunăstării copiilor și a adulților cu tulburări de comunicare.
Timlogo – cea mai mare platformă digitală de logopedie din România susține Ziua Europeană a Vorbirii și a Terapiilor de Limbaj 2018.
Mai multe detalii găsiți la http://www.cplol.eu.