Scopul acestui eveniment anual este de a crește gradul de conștientizare al tulburărilor de limbaj și de a arăta importanța rolului specialiștilor în recuperarea acestora. Pe 6 martie, logopezii din toată Europa se vor reuni pentru a organiza ateliere de lucru, sesiuni de instruire, mediatizare și conferințe pentru a face cunoscute cât mai bine și de cât mai mulți oameni tulburările de limbaj.
Tema pentru anul 2019 este reprezentată de Tulburările de Spectru Autist (TSA).
Autismul sau Tulburarea de Spectru Autist (TSA) este o afecțiune prezentă pe tot parcursul vieții care poate avea impact asupra tuturor aspectelor acesteia, fie că este copil sau adult. Este cunoscută sub numele de tulburare de „spectru”, deoarece există o variație largă a tipului și severității simptomelor întâmpinate de persoanele cu autism. Deși fiecare individ cu TSA este diferit, copiilor și adulților cu autism le este greu să perceapă lumea la fel ca ceilalți oameni, întâmpină dificultăți în interacțiunea socială și comunicare și înțeleg cu dificultate propriile sentimente, cât și sentimentele altora. Persoanele cu TSA pot avea dificultăți în înțelegerea altor persoane, în procesele de vorbire, citire și scriere.
Timlogo – cea mai mare platformă de logopedie din România susține Ziua Europeană a Vorbirii și a Terapiilor de Limbaj 2019.
Mai multe detalii găsiți la http://www.cplol.eu.
În 2004, CPLOL (Comit Permanent de Liaison des Orthophonistes - Logopdes – Comisia de Legătură Permanentă pentru Ortofonie și Logopedie a Uniunii Europene) a creat Ziua Europeană a Vorbirii și a Terapiilor de Limbaj pentru a arăta importanța profesiei SLT în Europa. S-a considerat esențial să se dezvolte comunicarea cu privire la tulburările de comunicare, efectul lor asupra sănătății umane, drepturile pacienților cu tulburări de comunicare și modalitățile de a le ajuta. Mesajul acestei zile este că prevenirea tulburărilor de comunicare poate avea loc prin împărtășirea cunoștințelor și a experienței în întreaga Europă.
Sărbătorirea Zilei Europene a Vorbirii și a Terapiilor de Limbaj ajută la informarea corectă a publicului în ceea ce privește o gamă largă de tulburări de comunicare și rolul SLT - evaluările, metodele și procesele terapeutice. Este, de asemenea, o oportunitate de a promova activitatea asociațiilor SLT în fiecare țară, dar și la nivel european. Sărbătorirea Zilei europene a SLT ne permite să arătăm că SLT în întreaga Europă au un obiectiv comun și că lucrăm împreună pentru a avea un impact dinamic asupra promovării sănătății și bunăstării copiilor și adulților cu tulburări de limbaj în întreaga Europă.